Sesetengah orang percaya
ia hanya mitos, tetapi Guinness Book of Records mempunyai rekod bahawa masakan
unta sumbat yang disenaraikan sebagai bahan makanan yang terbesar dari
mana-mana menu, dan terdapat juga gambar-gambar beberapa orang Badwi berpesta
makanan.
Nama rasmi hidangan
tradisional puak Badwi tidak diketahui, tetapi kebanyakan orang merujuk kepada
sebagai "unta Turducken". Menurut kebanyakan sumber-sumber yang ianya
kadang-kadang disediakan di kenduri perkahwinan dan parti-parti khas di
negara-negara Arab seperti Arab Saudi.
Pada asasnya, mereka
menggunakan unta dewasa sebagai bahan utama,dengan membuang bahagian dalaman
dan disumbat dengan daging kambing biri-biri
atau anak-anak domba dengan di campurkan kira-kira 20 ekor ayam dan
ikan.
Seperti bom atom yang
penuh kalori perlu direbus kemudian dimasak di atas arang sehingga daging unta
berwarna perang dan rangup. Anda pasti tidak dapat bayangkan, periuk jenis
apakah yang boleh memuatkan keseluruhan
unta seperti yang kelihatan , tetapi proses memasak keseluruhan mengambil masa
kira-kira 24 jam.
Unta tersebut kemudian
dihidangkan dengan pinggan perak kepada tetamu yang hadir pada hari perkahwinan
tersebut.
No comments:
Post a Comment